Wat staat er op de lessenaar

Vroeger hadden mijn zus en ik een stilzwijgende overeenkomst. Als ik geen piano speelde zou zij geen blokfluit spelen. Eigenlijk een soort van monsterverbond, want ik vond een beetje pingelen altijd wel leuk. Hoewel we beiden al jaren het huis uit zijn en elkaar niet meer in de weg zitten, had ik pas dit jaar het gevoel dat het nu maar eens echt moest gebeuren. Zo ging ik dus eind juni samen met mijn moeder en haar partner een piano uitzoeken. Dank zij wat voorwerk hadden we binnen een kwartier een elektrische Roland uitgezocht. Dezelfde dag werd hij thuisbezorgd.

We zijn nu een zomer verder en wat staat er nu op de lessenaar?

Ik begon met een stukje Mozart, een werkje dat in het boekje staat wat hij in zijn jonge jaren voor zijn zus Nannerl schreef. Niet heel eenvoudig, maar omdat het vrij makkelijk in het gehoor ligt, qua akkoordenschema, kreeg ik het over de zomer heen aardig ingestudeerd. Ik heb natuurlijk ook wel een behoorlijke muzikale ervaring, maar dan met de blokfluit. Het stond als proefvoorbeeld in een tijdschrift dat ik bij de pianowinkel mee kreeg.

Verder zocht ik op internet wat eenvoudige muziek op. Zo vond ik uit de Notenkraker van Tchaikovsky de ‘Sugar Plum Fairy’ in een eenvoudige zetting. Mijn moeder vond de old time klassieker Bohemian Rapsodie van Freddy Mercury, en het jazznummers ‘What a wonderfull world’, wat wij tijdens het tekenen van onze trouwakte draaiden.

Verder vond ik de eerste etudes die mijn zus ooit speelde, namelijk die van Burgmüller, die speciaal voor kleine handen zijn geschreven. Ik was 12 of 13 in die tijd, maar wat blijkt? Ik speel een paar eerste noten, en ik weet in mijn hoofd al hoe ze gaan en wat er vervolgens komt. Met mijn lange termijn geheugen is niks mis. Overigens denk ik dat ze met wat repeteren wel uit mijn vingers krijg, gezien het gemak waarmee ik ze van blad speel.

Ook vond ik nog een andere oude bekende. Vergt wel wat van de oog-hand-coordinatie, maar dan heb je ook wat: de Gnossiennes van Erik Satie.

Wat zoek ik nog?
Ik speelde vroeger altijd de aria die vooraf gaat aan de zogenaamde ‘Goldberg Variationen’. Uit het notenboekje voor Anna Magdalena Bach, als ik het goed heb. Hoewel het vrij hoog gegrepen is, staan er in dat boekje vast wel stukken die speelbaar en leuk zijn. Misschien is het boekje voor Nannerl Mozart ook wel interessant. Binnenkort eens kijken of ik eraan kan komen.

Als laatste staat nog Peter en de Wolf op mijn lijstje. De zetting van Schaum stond bij mijn moeder op de piano, en die is eenvoudig te spelen. Ik heb de CD hiervan zo vaak gedraaid, dat mijn dochter (5) ze uit haar hoofd loopt te zingen.

Heb je nog tips? Of leuke dingen om samen met de kinderen te spelen en te zingen? Laat het me weten en wie weet staat het er binnenkort bij op de lessenaar.

 

P.s. Zowel mijn moeder als mijn zus hebben een heel leuk blog: http://lutilieselt.blogspot.com/ en http://mijntjewonders.blogspot.nl/

3 thoughts on “Wat staat er op de lessenaar

  1. Je mag het notenboekje voor Anna Magdalena voor onbepaalde duur van me lenen! Late reactie van mij, want ik wist niet dat je een blog had (totdat ik ontdekte dat jij mij volgt). Wat een leuk blog trouwens! Op mijn lijstje staan juist de Gnossienes van Satie, ik heb al 100 boeken, maar die moet ik toch echt eens kopen…

  2. Dank je!
    Zullen we ruilen dan? De Satie versie die ik heb vind ik wat lastig leesbaar qua notatie dus ik heb op de tablet een andere. Ik heb trouwens inmiddels via Groningen meer boeken van jou. Dalmaine, Versailles variaties, en nog een paar andere boeken.

Comments are closed.