Oloid

Ik was een avondje aan het opruimen toen ik via een twitterlink op Youtube terecht kwam. Een paar video’s verder kwam ik uit bij het nummer Oloid, van het Zwitserse (gelegenheids-)duo Zehnder-Hilbe. Al gauw zat ik te springen achter mijn bureau. Wat een spetterend enthousiasme. Wat een rijkdom aan klanken, instrumenten en wat een pit. Ik bestel niet vaak CD’s, maar deze bestelde ik nog voor het nummer afgelopen was. Niet te geloven wat een muziek.

Als je wat verder zoekt, kom je erachter dat de muziek geinspireerd is op een vorm, een ‘oloid‘, een geometrisch lichaam dat in 1929 werd uitgevonden door de Zwitserse uitvinder, wiskundige en kunstenaar Paul Schatz. De muziek die ze daardoor maken is ronduit verrassend te noemen. Opzwepend en mysterieus, een bonte maar weldoordachte mix van stijlen. Meeslepend, gekmakend en echt anders. En allemaal gebaseerd op die ene vorm, een ‘oloid’,

Christian Zehnder is zanger. Hoewel stemkunstenaar beter de lading dekt. Hij gebruikt een veelheid aan technieken, vooral veel boventoonzang. Hij zingt melodieus en ritmisch, groovy en mysterieus en hij jodelt zelfs! Soms lijkt het meer op grommen, en een enkele keer lijkt het of hij graaf Dracula in zijn graf toezingt. Daarnaast speelt hij bandoneon en heeft hij een set zogenaamde ‘Organ Mouth Pipes’. De bandoneon kennen we natuurlijk nog van ‘de traan van Maxima’, toen Carel Kraaijenhof ‘Adios Noninos’ speelde op de bruiloft van ons Koningspaar. Het van oorsprong Duitse instrument was rond het begin van de 20e eeuw erg populair in Duitsland, maar we kennen het tegenwoordig vooral uit de Argentijnse tango muziek.

Gregor Hilbe is een veelzijdige percussionist, die ook een heel arsenaal klaar heeft staan. Een drumstel uitgebreid met allerlei slagwerk of hij speelt met een strijkstok op een cello of een glas water. Ja echt! Ook Hilbe bespeelt de Organ Mouth Pipes en hij draait aan de knoppen waar nodig.

De Organ Mouth Pipes, waar zowel Zehnder als Hilbe op spelen, vond ik als blokfluitist heel verrassend. Vierkante houten pijpen met een plastic mondstuk. Ze doen me denken aan de multiplex blokfluiten die Herbert Paetzold bouwt. Alleen gebruiken ze meerdere pijpen zonder gaten of kleppen, met de mondstukken naast elkaar gemonteerd. Ze spelen erop alsof het slagwerk is, daar zou menig amateur-blokfluitist van kunnen leren.

Tot slot verdient ook de videomaker Thomas Radlwimmer de aandacht. In zwart wit brengt hij de muzikanten en de muziek in beeld. Door de manier waarop hij de musici in al hun enthousiasme laat zien, geeft toegevoegde waarde. Ook andere video’s van zijn kanaal zijn de moeite waard.

Foto: Album-cover, gevonden op de website http://www.oloid.li/

De CD is uitgegeven door Traumton Records

One thought on “Oloid

Comments are closed.