Mijn ervaring met online video

Wanneer je als webredacteur werkzaam bent, moet er ook weleens een filmpje gemaakt worden. Mijn inzet daarvoor varieert nogal. De ene keer hoor ik vooral hoe mijn collega het allemaal regelt, waar ik een hoop van opsteek. De andere keer adviseer ik collega’s dat het toch echt professioneler is om een echte filmmaker in te huren, en dat het niet zo duur is als zij denken. Vaak krijg ik alleen maar een filmpje aangeleverd met het verzoek om het op youtube te plaatsen. Natuurlijk bekijk ik het eerst zelf, want het moet wel een professionele uitstraling hebben. Maar soms loopt het geheel anders…

Een andere rol

Soms heb ik echter een hele andere rol. In dit filmpje zie je hoe ik figureer als ‘patiënt’ bij de afdeling radiotherapie van VUmc. Mijn kamergenootje had alles voorbereid met de medewerker die je in beeld ziet. Het enige wat bij dit filmpje lastig was, was een patiënt. De afdeling radiotherapie is namelijk een plek waar letterlijk doodzieke patiënten komen voor wat misschien wel hun laatste hoop is: de bestraling. Als je enig fatsoen hebt, vraag je natuurlijk niet aan zo’n patiënt of hij/zij even wil figureren.

Toen ik eenmaal beneden in de ‘bunker’ aanwezig was, bleek al gauw dat ik mijn rol als figurant te licht had opgevat. Er moest namelijk een bestralingsmasker gemaakt worden voor mijn gezicht. De bedoeling van zo’n masker is dat je bij de bestraling van het hoofd niks kan bewegen. En dat was wel geslaagd, want het is dat er bij de ogen nog gaten worden gemaakt, maar anders kon je zelfs niet eens meer knipperen. Toen ik eenmaal de behandelkamer in liep kreeg ik ineens stress. Ik was namelijk 8 weken zwanger. Niemand wist het nog, maar als je daar dan op de behandeltafel ligt gaat het malen. Ze gaan toch niet echt bestralen!!! Aan de andere kant weet je ook wel dat ze dat niet doen, en met mijn dochter is niks mis!

Westbroek

Ongeveer een jaar later kwam ik op geheel andere wijze in beeld. Wij werden namelijk benaderd door een redacteur van het programma van Henk Westbroek. Aanvankelijk aarzelden we, maar uiteindelijk hebben we toch meegedaan. Westbroek kwam op bezoek naar Werkhoven, het dorp waar wij wonen voor een uitzending van een uur. In dit uur gaat hij op bezoek bij mensen die wat bijzonders te vertellen hebben. Met een sterrenwacht in de tuin is het natuurlijk duidelijk waar hij voor komt. In onderstaande uitzending is alleen het bezoek aan onze sterrenwacht te zien. Verder ging hij ook nog op bezoek bij een kunstenaar in kasteel Beverweert, bij jongens die een sinaasappelkanon hebben en bij een mollenvanger.