Decentraal beheer… Zucht

Soms heb je dat. Gaat de telefoon en als je de display ziet verzucht je ‘nee, niet die weer!’

Zo ook laatst. Mevrouw X. belde. Mevrouw X. is een decentraal webredacteur die precies aan het stereotype voldoet. Secretaresse, vrouw, 50+ en niet al te handig met computers. Ongeveer 50% van de decentrale webredacteuren voldoet aan dit ‘functieprofiel’. Stiekem zou ik die onhandige typjes wel willen afschaffen. Helaas is dat geen goed idee. Het zijn namelijk wel de mensen die met enig enthousiasme en met regelmaat wat doen aan de site. Vertroetelen dus!

Terug naar mevrouw X. Haar collega, die veel slimmer is met het CMS heeft geen tijd. Dus hij delegeert zijn werkzaamheden. ‘Je moet gewoon even kijken hoe ik het de vorige keer heb gedaan, dan kan je het zo nadoen.’ Met de handleiding in de hand was ze al een uur aan de slag gegaan, en inmiddels was ze enigszins wanhopig geworden. Enige motivatie is wel op zijn plek om deze dame binnenboord te houden.
Ik beloof haar als eerste dat we samen het gewenste nieuwsbericht gaan plaatsen, en dat ik niet ophang voordat dat gelukt is. Het gemopper valt al een beetje stil, maar ik bespeur nog enige scepsis.

Stap voor stap doen we samen alles wat nodig is voor een nieuwsbericht. Ik kan niet letterlijk met haar meekijken, maar ik doe gewoon hetzelfde als zij, en dan weet ik vanzelf wat er mis gaat. Het blijkt al mis te gaan bij stap 2. Maak een nieuw item aan. Hmmm, het is echt lastiger voor haar dan ik dacht. Toch eens kijken of mijn handleiding echt wel helemaal duidelijk is.

Een kwartier later is het dan toch gelukt. Mevrouw X. heeft zelf haar bericht geplaatst. Ik heb haar alleen maar hand in hand meegenomen door het CMS. Haar humeur is helemaal omgeslagen. Wel geeft ze aan dat het CMS toch wel erg moeilijk is. Dat kan ik bevestigen, want Morello is géén makkelijke!

Font: http://www.dafont.com/purple-arya.font